-
Waga: 0,5 g
Seler naciowy Plein blanc Pascal
(Cena jednostkowa: 652,00 zł /100 g)
Plein blanc Pascal to średnio wczesna odmiana selera naciowego przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych. Uprawę należy prowadzić z rozsady przygotowanej w szklarni lub w ogrzewanym inspekcie. Młode rośliny wykazują dużą wrażliwość na niskie temperatury, dlatego sadzonki należy przenosić na stałe miejsce dopiero jak minie ryzyko wiosennych przymrozków. Roślina rozwija się w formie wzniesionych liści, osadzonych na grubych, ściśle przylegających ogonkach, tworzących zwartą kępkę, osiągających wysokość do 20 cm.
czytaj dalej...Odmiana Plein blanc Pascal wytwarza okazałe liście, o pierzastych, mocno powcinanych blaszkach liściowych, osadzone na długich i grubych ogonkach, o jędrnej i chrupiącej strukturze. Dolne części ogonków liściowych mają jasnozielone, niemal białe wybarwienie, które płynnie zmienia odcień na intensywną zieleń blaszek liściowych i wierzchołkowych partii ogonków. Rośliny można bielić, co podnosi ich walory smakowe ale wpływa negatywnie na zawartość składników odżywczych i witamin.
Warzywo odznacza się wysoką zawartością związków aromatycznych, którym zawdzięcza charakterystyczny smak. Okazałe liście są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych a także jako naturalna dekoracja potraw. Roślina utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej i oraz w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec na domowe przetwory. Pierzaste blaszki liściowe po zasuszeniu i sproszkowaniu, mogą służyć jako aromatyczna przyprawa kuchenna.
Pokrój: kępkowy, rośliny rozwijają się tworząc okazałe liście, osiągające wysokość do 20 cm, liście skupiają się w zwartą kępkę ściśle przylegających ogonków, pierzaste blaszki liściowe mają gładkie powierzchnie i mocno powcinane krawędzie, ogonki są grube, długie, mają jędrną i chrupiącą strukturę oraz wyraźnie rozszerzają się w dolnej części, ulegając jednocześnie spłaszczeniu, dolne części ogonków mają jasnozieloną, niemal białą barwę, która płynnie zmienia odcień na ciemną zieleń w szczytowych partiach rośliny oraz na blaszkach liściowych.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych, jako naturalna dekoracja potraw, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako surowiec na susz i domowe przetwory.
Termin siewu: przygotowanie rozsady, od lutego do końca marca, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, od maja do połowy czerwca.
Rozstawa: 40 x 30 cm.
Termin zbioru: od sierpnia do listopada.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu zasobnym w próchnicę i odpowiednio wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Apium graveolens
- Rodzaj rośliny:
- seler
- Gatunek:
- naciowy
- Odmiana:
- Plein blanc Pascal
- Typ odmiany:
- średnio wczesna
- Kolor liści:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do obróbki termicznej, do przetwórstwa, do przyprawiania, do suszenia
- Waga:
- 0,5 g
- Producent:
- W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 20442
- Kod EAN:
- 5903837478453
- Kod producenta:
- 01-WA-00001813-STR-0.50g
3 innych produktów w tej samej kategorii: