Waga: 0,5 g
Rukola
Rukola
Poprzedni keyboard_arrow_left
Następny keyboard_arrow_right
zoom_in
Rukola
Rukola

Rukola

2,53 zł

(Cena jednostkowa: 506,00 zł /100 g)

Charakterystyka rośliny:

Cykl rozwojowyCykl rozwojowy: wieloletnia. RozstawaRozstawa: 25 - 30 x 5 cm. StanowiskoStanowisko: nasłonecznione lub półcieniste.

Kalendarz siewu i plonowania:

Termin siewu do gruntuSiew do gruntu: od kwietnia do końca czerwca. Okres zbioruZbiór: od maja do października.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Rukola to roślina wieloletnia uprawiana dla pozyskiwania aromatycznych liści o wysokich walorach przyprawowych i szerokim zastosowaniu konsumpcyjnym. Uprawę należy prowadzić z siewu bezpośredniego na stanowiskach polowych. Roślina rozwija się w formie bujnej rozety liściowej, złożonej z mocno powcinanych liści, osadzonej na krótkim pędzie, tuż nad poziomem gruntu.

Rukola wytwarza soczysto zielone liście, z wyraźnie widocznym nerwem głównym, o jasnozielonej, niemal białej barwie. Blaszki liściowe mają gładką powierzchnię i mocno powcinane krawędzie. Liście zawierają znaczne ilości olejków eterycznych, nadające roślinie oryginalnego, orzechowego smaku. Rośliny w pełni lata wytwarzają pędy kwiatostanowe zwieńczone drobnymi, żółtymi kwiatami, skupionymi w luźną wiechę ponad rozetą liści. Kwiaty prezentują znikomą wartość dekoracyjną. Zbiór może być prowadzony, już w roku siewu, poprzez obrywanie pojedynczych liści lub ścinanie całych rozet.

Liście rukoli mają liczne zastosowania konsumpcyjne. Świeże liście są polecane do konsumpcji bezpośredniej w formie aromatycznego dodatku do potraw inspirowanych kuchnią śródziemnomorską oraz na kanapki, jako składnik sałatek i surowiec do produkcji past oraz jako naturalna dekoracja do posiłków. Liście utrzymują swoje walory po obróbce termicznej i stanowią ceniony dodatek do dań mięsnych i ryb.

Pokrój: roślina rozwija formie bujnej rozety liściowej, osadzonej tuż nad poziomem gruntu, złożonej z podłużnych liści, osiągających długość do 12 cm, blaszki liściowe mają gładką powierzchnię i mocno powcinane krawędzie, jednolite kolorystycznie, o intensywnym zielonym wybarwieniu, z wyraźnie widocznym nerwem głównym, o jasnozielonej, niemal białej barwie, rośliny wytwarzają cienkie pędy kwiatostanowe, górujące ponad poziomem liści, zwieńczone wiechowatym kwiatostanem, wypełnionym, drobnymi, żółtymi kwiatami.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło i na kanapki, jako składnik sałatek, jako surowiec do produkcji pas, jako naturalna dekoracja do posiłków, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako dodatek do dań mięsnych i ryb.

Termin siewu: wprost na stanowiska polowe, od kwietnia do końca czerwca.

Rozstawa: 25 – 30 x 5 cm.

Termin zbioru: od maja do października.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, uprawiana w cyklu wieloletnim.

Stanowisko: nasłonecznione lub ocienione, roślina udaje się na każdym odpowiednio przepuszczalnym i zasobnym w próchnice podłożu.

18647

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
wieloletnia
Nazwa łacińska:
Diplotaxis tenuifolia
Rodzaj rośliny:
rukola
Kolor liści:
zielony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do obróbki termicznej
Waga:
0,5 g
Producent:
W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska

Kody produktu

Indeks:
18647
Kod EAN:
5903837517572
Kod producenta:
01-ZI-00000556-STR-0.50G
Nowość
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.
chat Komentarze (0)
Loading...