- Nowość Waga: 10 g
Papryka słodka Robertina
(Cena jednostkowa: 495,00 zł /100 g)
Robertina to bardzo wczesna odmiana papryki słodkiej, dostarczająca intensywnie wybarwione, czerwone owoce, charakteryzująca się wysoką plennością oraz wiernością plonowania. Odmiana jest szczególnie polecana do przygotowywania domowych przetworów, ale sprawdza się również w konsumpcji bezpośredniej. Nasiona należy wysiewać w pierwszej połowie wiosny w pomieszczeniach lub pod osłony, w celu wyhodowania sadzonek, przenoszonych na docelowe miejsca dopiero jak minie ryzyko wiosennych przymrozków. Uprawa może być prowadzona zarówno na stanowiskach polowych, jak również pod osłonami, w nieogrzewanych tunelach foliowych. Rośliny rozwijają się formując niskie, zwarte krzewy, wypełnione wzniesionymi, sztywnymi pędami, porośniętymi liśćmi i obwieszonymi owocami.
czytaj dalej...Odmiana Robertina wytwarza owoce typu blok, osiągające masę do 140 g, osadzone na grubych szypułkach, mające kształt graniastosłupa z delikatnym żebrowaniem. Zewnętrzna warstwa owoców pokryta jest cienką i gładką skórką, pod którą znajduje się dość gruby miąższ, o jędrnej i soczystej strukturze. Owoce mają regularne, intensywnie czerwone wybarwienie, z silnym połyskiem. Zbiory można rozpoczynać wraz z nadejściem lata i kontynuować nieprzerwanie, w miarę dojrzewania kolejnych partii owoców, aż do pierwszych dni jesieni. Odmiana wyróżnia się wysoką odpornością na niekorzystne warunki środowiskowe.
Odmiana Robertina jest szczególnie polecana do użytku przetwórczego. Miąższ utrzymuje intensywną barwę oraz przyjemny aromat, dzięki czemu owoce świetnie sprawdzają się w przygotowywaniu domowych przetworów, a zwłaszcza konserw i marynat. Soczysty i bardzo smaczny miąższ sprawia, że warzywo jest polecane również do konsumpcji bezpośredniej, czy to w formie samodzielnej, niskokalorycznej przekąski, jak również jako dodatek na kanapki lub do surówek warzywnych.
Owoce: typu blok, osiągające przeciętną masę w przedziale od 120 do 140 g, o regularnych kształtach, mające formę graniastosłupa z delikatnym karbowaniem i zaokrąglonymi krawędziami, wierzchnia warstwa pokryta jest cienką i gładką skórką, pod którą znajduje się miąższ, o jędrnej strukturze i grubości około 8 mm, odznaczający się wysoką soczystością, równomiernie wybarwione, intensywnie czerwone z silnym połyskiem, aromatyczne, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: surowiec przetwórczy, polecany do przygotowywania domowych przetworów, w szczególności konserw i marynat, konsumpcja bezpośrednia, w formie przekąski lub jako dodatek na kanapki i składnik surówek warzywnych.
Termin siewu: od połowy marca do połowy kwietnia, pod osłony lub w pomieszczeniach, do pojemników, skrzynek lub na paletki rozsadowe, od połowy maja do połowy czerwca, przenoszenie sadzonek na stałe miejsca.
Rozstawa: 50 x 40 cm.
Termin zbioru: od trzeciej dekady czerwca do trzeciej dekady września.
Mrozoodporność: brak, gatunek jednoroczny.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu żyznym i odpowiednio wilgotnym, uprawa może być prowadzona zarówno pod osłonami, jak również na stanowiskach polowych.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Capsicum annuum
- Rodzaj rośliny:
- papryka
- Gatunek:
- słodka
- Odmiana:
- Robertina
- Typ owoców:
- blok
- Kolor owoców:
- czerwony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do przetwórstwa
- Dodatkowe cechy:
- odmiana plenna
- Waga:
- 10 g
- Producent:
- PNOS w Ożarowie Mazowieckim Sp. z o.o., ul. Żeromskiego 3, 05-850 Ożarów Mazowiecki, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 23566
- Kod EAN:
- 5904232247088
- Kod producenta:
- NSWP0795
6 innych produktów w tej samej kategorii: