Waga: 5 g
Pietruszka korzeniowa Cukrowa
Pietruszka korzeniowa Cukrowa
Poprzedni keyboard_arrow_left
Następny keyboard_arrow_right
zoom_in
Pietruszka korzeniowa Cukrowa
Pietruszka korzeniowa Cukrowa
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: wczesna. Rozstawa: 20 - 40 x 3 - 4 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew do gruntu: od lutego do kwietnia oraz w listopadzie lub grudniu. Zbiór: od lipca do października.

Pietruszka korzeniowa Cukrowa

3,50 zł

(Cena jednostkowa: 70,00 zł /100 g)

Cukrowa to wczesna odmiana pietruszki korzeniowej, przeznaczona do uprawy z siewu bezpośredniego na stanowiskach polowych, na zbiór letni lub jesienny. Roślina rozwija się w formie średniej wielkości korzeni spichrzowych, zwieńczonych bujną rozetą liściowa, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw. Dla zapewnienia optymalnych warunków rozwojowych, po pierwszych wschodach, zaleca się przeprowadzenie przerywki.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Cukrowa wytwarza korzenie o stożkowym, wyraźnie wydłużonym kształcie i jasnej, niemal białej barwie. Korzenie są wyrównane rozmiarowo i nie wykazują tendencji do deformacji. Warzywo nabiera walorów konsumpcyjnych po około pięciu miesiącach od siewu. Roślina wykazuje się zimotrwałością i dobrze znosi zimowanie w gruncie, co pozwala na prowadzenie uprawy z siewu ozimego.

Odmiana Cukrowa jest uprawiana głównie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, w formie włoszczyzny lub dodatku do sosów i zup, oraz jako surowiec na mrożonki. Walory konsumpcyjne posiada nie tylko korzeń, ale również nać, które utrzymuje także po zasuszeniu i jest polecana w formie przyprawy lub naturalnej dekoracji potraw i posiłków.

Korzenie: średniej wielkości, osiągające długość wahającą się w przedziale od 14 do 17 cm, o stożkowym, wyraźnie wydłużonym kształcie, wyrównane rozmiarowo, nie wykazujące tendencji do deformacji, pokryte cienką i gładką skórką, jednolite kolorystycznie, o jasnym, niemal białym wybarwieniu, miąższ o podobnej barwie, z widoczną żółtą otoczką walca osiowego, o jędrnej strukturze, wysoce aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: do bezpośredniej konsumpcji, jako składnik surówek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, w formie włoszczyzny lub jako dodatek do sosów i zup, jako surowiec na mrożonki oraz do produkcji suszu, do przyprawiania, do dekoracji potraw.

Termin siewu: od lutego do kwietnia oraz od listopada do końca grudnia, wprost na stanowiska polowe.

Rozstawa: 20 – 40 x 3 – 4 cm.

Termin zbioru: od lipca do października.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, w celach konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyzny, pulchnym, zasobnym w próchnice i odpowiednio wilgotnym, najlepiej w drugim roku po oborniku.

01019

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Petroselinum crispum
Rodzaj rośliny:
pietruszka
Gatunek:
korzeniowa
Odmiana:
Cukrowa
Typ odmiany:
wczesna
Kolor korzenia:
biały
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przyprawiania, do suszenia
Dodatkowe cechy:
odmiana ozima
Waga:
5 g
Producent:
W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska

Kody produktu

Indeks:
01019
Kod EAN:
5903837458103
Kod producenta:
01-WA-00008718-STR-5.00G
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.
chat Komentarze (0)
Loading...