Waga: 3 g
Cykl rozwojowy: wieloletni. Rozstawa: 30 - 40 cm. Stanowisko: nasłonecznione lub półcieniste. Siew do gruntu: od kwietnia do sierpnia. Zbiór: od kwietnia do października.

Szczaw

2,15 zł

(Cena jednostkowa: 64,00 zł /100 g)

Szczaw to łatwe w uprawie, wieloletnie warzywo liściowe, nabierające walorów konsumpcyjnych już w pierwszym roku uprawy. Gatunek charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, dzięki obfitości witamin oraz składników mineralnych i jest polecany do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek, a także po obróbce termicznej, jako dodatek do zup i sosów. Nasiona można wysiewać wprost na stanowiska polowe, niemal przez cały sezon, zależnie od planowanego terminu zbiorów. Rośliny rozwijają się formując bujne rozety, wypełnione ogonkowatymi liśćmi.

czytaj dalej...
Ostatnie sztuki w magazynie
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Szczaw tworzy wyprostowane liście, o jednolitej, intensywnie zielonej barwie, skupione w gęste i zwarte kępki. Liście mają gładkie blaszki, z delikatnie widocznym, jasnym unerwieniem, o eliptycznych kształtach i regularnych, gładkich krawędziach, osadzone na długich, ogonkach liściowych. Odmiana charakteryzuje się wysoką odpornością na niskie temperatury i z powodzeniem może zimować w gruncie, pozostając przez 3 – 4 lata na tym samym stanowisku. Liście nabierają walorów konsumpcyjnych już w pierwszym roku uprawy po około trzech miesiącach do siewu. Zbiory mogą być prowadzone sukcesywnie, w miarę potrzeb oraz dojrzewania kolejnych partii liści, w pierwszym roku aż do jesieni, natomiast w kolejnych latach do końca sierpnia.

Szczaw dostarcza smaczne liście stanowiące obfite źródło witaminy C, a także licznych składników mineralnych oraz enzymów mających liczne właściwości lecznicze. Liście są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek do sałatek i surówek warzywnych, a także po obróbce termicznej, jako baza do zupy szczawiowej oraz dodatek do sosów. Włączenie szczawiu do diety jest zalecane w chorobach wątroby, kamicy żółciowej, żółtaczce i pomocniczo w uporczywych zaparciach.

Liście: wzniesione, rozwijają się zebrane w gęste i zwarte rozety liściowe, jednolite kolorystycznie, o intensywnym, zielonym wybarwieniu, blaszki liściowe mają eliptyczne kształty, niemal gładką powierzchnię, z delikatnym żyłkowaniem i regularne, gładkie krawędzie, osadzone na długich ogonkach, aromatyczne, o licznych właściwościach leczniczych.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek do sałatek i surówek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako baza do zupy szczawiowej lub dodatek do sosów.

Termin siewu: od kwietnia do sierpnia, wprost do gruntu.

Rozstawa: 30 – 40 cm.

Termin zbioru: w pierwszym roku od lipca do połowy października, w latach kolejnych, od kwietnia do sierpnia.

Mrozoodporność: roślin zimotrwała, uprawiana w cyklu wieloletnim.

Stanowisko: nasłonecznione lub półcieniste, udaje się na każdym odpowiednio wilgotnym podłożu.

21925

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
wieloletnia
Nazwa łacińska:
Rumex acetosa
Rodzaj rośliny:
szczaw
Kolor liści:
zielony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej
Waga:
3 g
Producent:
WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska

Kody produktu

Indeks:
21925
Kod EAN:
5907745982286
Kod producenta:
PNS-W-SZW-LYO-3g
chat Komentarze (0)
Loading...