Waga: 3 g
Cykl rozwojowy: wieloletni. Rozstawa: 30 - 40 cm. Stanowisko: nasłonecznione lub półcieniste. Siew do gruntu: od kwietnia do sierpnia. Zbiór: od kwietnia do października.

Szczaw

1,92 zł

(Cena jednostkowa: 64,00 zł /100 g)

Szczaw to łatwe w uprawie, wieloletnie warzywo liściowe, nabierające walorów konsumpcyjnych już w pierwszym roku uprawy. Gatunek charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, dzięki obfitości witamin oraz składników mineralnych i jest polecany do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek, a także po obróbce termicznej, jako dodatek do zup i sosów. Nasiona można wysiewać wprost na stanowiska polowe, niemal przez cały sezon, zależnie od planowanego terminu zbiorów. Rośliny rozwijają się formując bujne rozety, wypełnione ogonkowatymi liśćmi.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Szczaw tworzy wyprostowane liście, o jednolitej, intensywnie zielonej barwie, skupione w gęste i zwarte kępki. Liście mają gładkie blaszki, z delikatnie widocznym, jasnym unerwieniem, o eliptycznych kształtach i regularnych, gładkich krawędziach, osadzone na długich, ogonkach liściowych. Odmiana charakteryzuje się wysoką odpornością na niskie temperatury i z powodzeniem może zimować w gruncie, pozostając przez 3 – 4 lata na tym samym stanowisku. Liście nabierają walorów konsumpcyjnych już w pierwszym roku uprawy po około trzech miesiącach do siewu. Zbiory mogą być prowadzone sukcesywnie, w miarę potrzeb oraz dojrzewania kolejnych partii liści, w pierwszym roku aż do jesieni, natomiast w kolejnych latach do końca sierpnia.

Szczaw dostarcza smaczne liście stanowiące obfite źródło witaminy C, a także licznych składników mineralnych oraz enzymów mających liczne właściwości lecznicze. Liście są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek do sałatek i surówek warzywnych, a także po obróbce termicznej, jako baza do zupy szczawiowej oraz dodatek do sosów. Włączenie szczawiu do diety jest zalecane w chorobach wątroby, kamicy żółciowej, żółtaczce i pomocniczo w uporczywych zaparciach.

Liście: wzniesione, rozwijają się zebrane w gęste i zwarte rozety liściowe, jednolite kolorystycznie, o intensywnym, zielonym wybarwieniu, blaszki liściowe mają eliptyczne kształty, niemal gładką powierzchnię, z delikatnym żyłkowaniem i regularne, gładkie krawędzie, osadzone na długich ogonkach, aromatyczne, o licznych właściwościach leczniczych.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek do sałatek i surówek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako baza do zupy szczawiowej lub dodatek do sosów.

Termin siewu: od kwietnia do sierpnia, wprost do gruntu.

Rozstawa: 30 – 40 cm.

Termin zbioru: w pierwszym roku od lipca do połowy października, w latach kolejnych, od kwietnia do sierpnia.

Mrozoodporność: roślin zimotrwała, uprawiana w cyklu wieloletnim.

Stanowisko: nasłonecznione lub półcieniste, udaje się na każdym odpowiednio wilgotnym podłożu.

21925

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
wieloletnia
Nazwa łacińska:
Rumex acetosa
Rodzaj rośliny:
szczaw
Kolor liści:
zielony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej
Waga:
3 g
Producent:
WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska

Kody produktu

Indeks:
21925
Kod EAN:
5907745982286
Kod producenta:
PNS-W-SZW-LYO-3g
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.
chat Komentarze (0)
Loading...