Waga: 2 g
Szczaw Lyoński
Szczaw Lyoński
Poprzedni keyboard_arrow_left
Następny keyboard_arrow_right
zoom_in
Szczaw Lyoński
Szczaw Lyoński
Cykl rozwojowy: wieloletni. Rozstawa: 30 - 40 cm. Stanowisko: nasłonecznione lub półcieniste. Siew do gruntu: od kwietnia do sierpnia. Zbiór: w pierwszym roku uprawy, od czerwca do połowy października, w latach kolejnych, od kwietnia do sierpnia.

Szczaw Lyoński

2,29 zł

(Cena jednostkowa: 114,50 zł /100 g)

Lyoński to wczesna i plenna odmiana szczawiu, o wysokiej trwałości pozbiorowej, przeznaczona do uprawy polowej, polecana do konsumpcji bezpośredniej, a także po obróbce termicznej. Nasiona należy wysiewać wprost do gruntu, stosując siew rzędowy i unikając zbytniego zagęszczenia nasion w rzędzie. Rośliny rozwijają się w formie wzniesionych liści, o wysokości do 40 cm, skupionych w bujne rozety, z których wybijają pędy kwiatostanowe, dorastające nawet do 150 cm.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Szczaw Lyoński formuje zwarte rozety, obficie wypełnione wzniesionymi liśćmi, o regularnym, zielonym wybarwieniu. Blaszki liściowe mają przeważnie gładkie, ale pofalowane i niekiedy poskręcane powierzchnie, o zaokrąglonym zakończeniu i regularnych, pofalowanych krawędziach, osadzone są na długich i jędrnych ogonkach. Odmiana nabiera walorów konsumpcyjnych po około 90 dniach wegetacji, co pozwala na przeprowadzanie zbioru liści już w pierwszym roku uprawy. Rośliny wykazują wysoką wytrzymałość na niskie temperatury, bardzo dobrze zimując w gruncie, a po zimie szybko nabierają walorów konsumpcyjnych, dzięki czemu zbiory mogą być prowadzone już wczesną wiosną. Uprawę zaleca się prowadzić nie dłużej niż 3 – 4 lata na jednym stanowisku.

Szczaw Lyoński dostarcza obfity plon aromatycznych liści, długo utrzymujących wartość użytkową, mających szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Świeże liście są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, a także jako naturalna, jadalna dekoracja potraw i posiłków. Liście utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, stanowiąc bazę do zupy szczawiowej lub aromatyczny dodatek do sosów.

Pokrój: wzniesiony, rośliny wytwarzają strzałkowate liście, skupione w bujne i zwarte rozety, o regularnym, zielonym wybarwieniu, blaszki liściowe mają przeważnie gładkie, niekiedy delikatnie karbowane powierzchnie, mogą być pofalowane i poskręcane, z dostrzegalnym, ale słabo odcinającym się unerwieniem, o zazwyczaj zaokrąglonych końcach i regularnych, pofalowanych krawędziach, osadzone na długich i jędrnych ogonkach liściowych.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, do obróbki termicznej, jako baza do zupy szczawiowej lub aromatyczny dodatek do sosów.

Termin siewu: wprost do gruntu, od kwietnia do sierpnia.

Rozstawa: 30 – 40 cm.

Termin zbioru: w pierwszym roku, od czerwca do połowy października, w latach kolejnych, od kwietnia do sierpnia.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, uprawiana w cyklu wieloletnim.

Stanowisko: nasłonecznione lub półcieniste, udaje się na każdym podłożu, za wyjątkiem gleb piaszczystych.

20445

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
wieloletnia
Nazwa łacińska:
Rumex acetosa
Rodzaj rośliny:
szczaw
Odmiana:
Lyoński
Typ odmiany:
wczesna
Kolor liści:
zielony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do obróbki termicznej
Dodatkowe cechy:
odmiana plenna
Waga:
2 g
Producent:
W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska

Kody produktu

Indeks:
20445
Kod EAN:
5903837480203
Kod producenta:
01-WA-00001837-STR-2.00g
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.
chat Komentarze (0)
Loading...