Waga: 2 g
Cykl rozwojowy: wieloletni. Rozstawa: 30 - 40 cm. Stanowisko: nasłonecznione lub półcieniste. Siew do gruntu: w kwietniu lub w maju oraz w sierpniu. Zbiór: od kwietnia do czerwca.

Szczaw

2,45 zł

(Cena jednostkowa: 122,50 zł /100 g)

Szczaw to bylina warzywna, o wysokich wartościach odżywczych, przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych, szczególnie polecana do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej, a także jako surowiec na domowe przetwory. Nasiona wysiewa się wprost na stałe miejsca, stosując siew rzędowy i unikając zbytniego zagęszczenia nasion w rzędzie. Rośliny rozwijają się w formie bujnych rozet liściowych, złożonych z liści, osiągających wysokość do 30 cm, spomiędzy których wybijają okazałe pędy kwiatostanowe, dorastające do wysokości nawet 100 cm.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Szczaw wytwarza rozety liściowe wypełnione duża ilością wzniesionych liści, o jednolitym, zielonym wybarwieniu. Blaszki liściowe mają podłużne kształty, delikatnie karbowaną powierzchnię, z widocznym unerwieniem i regularne, słabo pofalowane krawędzie z ostrym zakończeniem. Liście osadzone są na długich i jędrnych ogonkach, niekiedy z miejscowymi jasnymi lub czerwonymi przebarwieniami u nasady. Zbiory mogą być prowadzone poprzez obrywanie pojedynczych liści lub ścinanie całych rozet. Odmiana wykazuje wysoką odporność na niskie temperatury, dobrze znosząc zimowanie w gruncie, a także szybko nabiera walorów konsumpcyjnych po zimie. Nasiona mogą być wysiewane w terminie wiosennym, przynoszącym plon w roku siewu lub jesienny, na zbiór wczesno wiosenny, po przezimowaniu. Uprawa nie powinna być prowadzona dłużej niż cztery lata na jednym stanowisku.

Liście szczawiu wyróżniają się wysoką wartością odżywczą, dostarczając licznych witamin oraz żelaza, dzięki czemu stanowią cenne uzupełnienie diety. Świeże liście są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek do sałatek i surówek, a także naturalna i jadalne dekoracja po potraw i posiłków. Liście utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, stanowiąc bazę do zupy szczawiowej lub aromatyczny dodatek do sosów, a także w procesach przetwórczych, jako surowiec do produkcji domowych przetworów.

Liście: wzniesione, osadzone na długich i jędrnych ogonkach, osiągają wysokość do 30 cm, jednolite kolorystycznie, o intensywnym zielonym wybarwieniu, niekiedy z jasnym lub czerwonym przebarwieniem u nasady ogonka, blaszki liściowe, o podłużnej formie, delikatnie karbowane, z jasnym, łatwo dostrzegalnym unerwieniem i regularnych, słabo pofalowanych krawędziach, ostro zakończone.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek, a także jako naturalna dekoracja do potraw i posiłków, do obróbki termicznej, jako baza do zupy szczawiowej lub aromatyczny dodatek do sosów, surowiec do produkcji domowych przetworów.

Termin siewu: wprost na stałe miejsca, w kwietniu i w maju oraz w sierpniu.

Rozstawa: 30 – 40 cm.

Termin zbioru: w pierwszym roku uprawy, od sierpnia do końca września, w latach kolejnych od kwietnia do końca czerwca.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, uprawiana w cyklu wieloletnim.

Stanowisko: nasłonecznione lub półcieniste, udaje się na każdym podłożu, za wyjątkiem stanowisk przesuszonych lub podmokłych.

2277

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
wieloletnia
Nazwa łacińska:
Rumex acetosa
Rodzaj rośliny:
szczaw
Gatunek:
zwyczajny
Kolor liści:
zielony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej, do przetwórstwa
Waga:
2 g
Producent:
Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska

Kody produktu

Indeks:
2277
Kod EAN:
5907617301344
Kod producenta:
889
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.
chat Komentarze (0)
Loading...