-
Waga: 10 g
Szpinak
Szpinak to popularne warzywo liściowe, przeznaczone do uprawy wiosennej, jesienne lub ozimej na stanowiskach polowych. Gatunek jest uprawiany dla pozyskiwania smacznych liści, o wysokiej wartość odżywczej, mających szerokie zastosowanie konsumpcyjne, polecane do bezpośredniego spożycia, obróbki termicznej, a także utrzymujących swoje walory po zamrożeniu. Nasiona można wysiewać wprost do gruntu, zależnie od planowanego terminu zbioru. Rośliny rozwijają się formując bujne i zwarte rozety liściowe, wypełnione ogonkowatymi liśćmi.
czytaj dalej...Szpinak wytwarza duże liście, o owalnym lub eliptycznym kształcie i jednolitym, intensywnie zielonym wybarwieniu. Liście osadzone są na długich i cienkich ogonkach, wykazujących tendencje do jasnych przebarwień w dolnej części. Blaszki liściowe mają delikatnie karbowaną powierzchnie, z widocznym unerwieniem oraz regularne, gładkie krawędzie. Zbiory należy przeprowadzać przed pojawieniem się pędów kwiatostanowych, które obniżają walory smakowe liście, powodując ich gorzknienie.
Szpinak jest warzywem uprawianym dla pozyskiwania liści stanowiących obfite źródło witam i składników mineralnych oraz odznaczających się wysokim zastosowaniem konsumpcyjnym. Świeże liście są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek do potraw na ciepło, baza lub składnik sałatek warzywnych, a także jako naturalna dekoracja do posiłków. Roślina utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej i może być wykorzystywana jako baza lub składnik zup i sosów, a także po zamrożeniu.
Pokrój: kępkowy i zwarty, roślina rozwija się tworząc bujną rozetą, złożoną z wzniesionych liści, osadzonych na długich i cienkich ogonkach, z jasnymi przebarwianiami w dolnej części, liście o owalnych lub podłużnych, eliptycznych kształtach, mają delikatnie karbowane blaszki liściowe, z widocznym unerwieniem oraz regularne, gładkie krawędzie, liście są jednolite kolorystycznie, o intensywnym, zielonym wybarwieniu.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośrednia, jako dodatek do potraw na ciepło, jako baza lub składnik sałatek warzywnych, jako naturalna dekoracja do posiłków, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako baza lub składnik zup i sosów, jako surowiec do morzenia.
Termin siewu: na przełomie marca i kwietnia, w sierpniu oraz od września do połowy października, wprost do gruntu.
Rozstawa: 20 – 40 x 8 – 10 cm.
Termin zbioru: od kwietnia do czerwca oraz od października do końca listopada.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu niezakwaszony, zasobnym w składniki pokarmowe i odpowiednio wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Spinacia oleracea
- Rodzaj rośliny:
- szpinak
- Kolor liści:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do mrożenia, do obróbki termicznej
- Dodatkowe cechy:
- odmiana ozima, odmiana plenna
- Waga:
- 10 g
- Producent:
- Bros Sp. z o.o., sp. k., ul. Karpia 24, 61-619 Poznań, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 20793
- Kod EAN:
- 5904517167902
- Kod producenta:
- 1498