- WYPRZEDANE Waga: 0,5 g

Papryka słodka Ingrid
Ingrid to średnio późna odmiana papryki słodkiej, charakteryzująca się owocami o oryginalnym, czekoladowym wybarwieniu. Odmiana dostarcza okazałe owoce o wysokich walorach smakowych, polecane do bezpośredniego spożycia, jak również utrzymujące swoje walory po obróbce termicznej. Uprawę należy prowadzić pod osłonami, w tunelach foliowych lub szklarniach, poprzez przenoszenie wyhodowanych wcześniej sadzonek. Rośliny rozwijają się w formie wzniesionych, sztywnych pędów, rozgałęziających się w górnych partiach, porośniętych liśćmi i obwieszonych owocami.
czytaj dalej...Odmiana Ingrid wytwarza dorodne owoce, o regularnych kształtach, osiągające masę, w zależności od warunków uprawy, nawet do 200 g. Warzywo odznacza się oryginalną barwą skórki, początkowe czerwone papryki wraz z dojrzewaniem przyjmują czekoladową barwę. Miąższ charakteryzuje się wysoką zawartością soków oraz cukru, dzięki czemu jest bardzo soczysty i wykazuje się wysokimi walorami smakowymi.
Papryka Ingrid jest polecana do bezpośredniego spożycia, zarówno w formie przekąski, jak również jako dodatek do surówek i dań na ciepło. Warzywo utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej, w formie grillowanej, duszonej lub faszerowanej. Papryka stanowi obfite źródło witamin i składników mineralnych wpływających na poprawę ogólnej kondycji organizmu. Warzywo zawiera również enzym – kapsaicynę – przeciwdziałający rozwojowi zmian nowotworowych.
Owoce: dorodne, o regularnym kształcie i kwadratowym przekroju, osiągają masę, w zależności od warunków uprawy, nawet do 200 g, pokryte gładką, błyszczącą skórką, jednolite kolorystycznie, w początkowej fazie rozwoju czerwone, wraz z dojrzewaniem przyjmują czekoladową barwę, miąższ o chrupiącej strukturze, soczysty, słodki, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do bezpośredniej konsumpcji, w formie przekąski, jako dodatek do surówek i dań ciepłych, do konsumpcji po obróbce termicznej, w formie grillowanej, duszonej lub faszerowanej.
Termin siewu: w marcu lub w kwietniu, w pomieszczeniach, do pojemników lub na paletki rozsadowe, w maju lub w czerwcu, sadzenie rozsady.
Rozstawa: 40 x 40 cm.
Termin zbioru: od lipca do września.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte, o podłożu przepuszczalny i zasobnym w próchnicę oraz wilgoć.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Capsicum annuum
- Rodzaj rośliny:
- papryka
- Gatunek:
- słodka
- Odmiana:
- Ingrid
- Typ odmiany:
- średnio późna
- Kolor owoców:
- brązowy
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej
- Waga:
- 0,5 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 05651
- Kod EAN:
- 5907617304123
- Kod producenta:
- 7601