Waga: 1 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: późna. Rozstawa: 25 x 25 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w styczniu lub w lutym. Sadzenie: w połowie kwietnia. Siew do gruntu: w marcu lub w kwietniu. Zbiór: od lipca do listopada.

Por Tango

2,19 zł

(Cena jednostkowa: 219,00 zł /100 g)

Tango to późna odmiana pora, przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych, z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, obróbki termicznej oraz jako surowiec do mrożenia. Uprawa może być prowadzona z siewu wprost do gruntu lub poprzez sadzenie rozsady, przygotowanej pod osłonami zapewniającymi właściwą temperaturę kiełkowania. Rośliny rozwijają się w formie wzniesionych, sztywnych pędów, zwieńczonych okazałymi liśćmi.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Tango formuje niewielka zgrubienia cebulowe, osadzone nad powierzchnią gruntu lub częściowo okryte glebą, płynnie przyjmujące formę wydłużonej, walcowatej łodygi, o jednolitej, białej barwie, osiągającej długość do 30 cm. Łodyga zwieńczona jest bujną rozetą liściowa, składającą się z okazałych, grubych liści, o mięsistej strukturze i jednolitej, zielonej barwie. Odmiana nabiera walorów konsumpcyjnych po około 180 – 200 dniach wegetacji oraz wykazuje odporność na krótkotrwałe spadki temperatury, nawet do -10 °C, idealnie nadając się na zbiór jesienny, narażony na pierwsze przymrozki. Rośliny dobrze rozwijają się uprawiane w sąsiedztwie warzyw, takich jak selery, pomidory, kapusty, marchew oraz wszystkich gatunków roślin zielarskich.

Odmiana Tango dostarcza aromatyczne zgrubienia, obfitujące w olejki eteryczne, o wysokich walorach przyprawowych, mających szerokie zastosowanie kulinarne. Świeże warzywa są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub dodatek do sałatek i surówek warzywnych. Zgrubienia poddane obróbce termicznej idealnie nadają się do aromatyzacji potraw na ciepło, zup oraz sosów. Warzywo utrzymuje swoje walory również po zamrożeniu, co znacząco wydłuża okres przydatności konsumpcyjnej.

Pokrój: wzniesiony, rośliny formują niewielkie zgrubienia cebulowe, osadzone tuż nad powierzchnią gruntu lub częściowo w gruncie, w sposób płynny przyjmujące formę walcowatego, wydłużonego pędu, osiągającego długość około 25 – 30 cm, o jednolitej, białej barwie, zwieńczonego zwartą rozetą liściową, wypełnioną mięsistymi liśćmi, o zielonym wybarwieniu, miąższ zwarty, o jędrnej i chrupiącej strukturze, obfitujący w olejki eteryczne, niezwykle aromatyczny i smaczny.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, zup oraz sosów, jako surowiec do mrożenia.

Termin siewu: pod osłony i na rozsadnik, od stycznia do lutego, sadzenie rozsady, w drugiej połowie kwietnia, siew wprost do gruntu, na przełomie marca i kwietnia.

Rozstawa: 25 x 25 cm.

Termin zbioru: od lipca do listopada.

Mrozoodporność: roślina częściowo zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, ciepłym i odpowiednio wilgotnym.

21898

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Allium porrum L.
Rodzaj rośliny:
por
Odmiana:
Tango
Typ odmiany:
późna
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej
Waga:
1 g
Producent:
WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska

Kody produktu

Indeks:
21898
Kod EAN:
5907745981791
Kod producenta:
PNS-W-POR-TAN-1g
chat Komentarze (0)
Loading...