Waga: 1 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: średnio wczesna. Rozstawa: 25 x 25 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w styczniu lub w lutym. Sadzenie: w połowie kwietnia. Siew do gruntu: w marcu lub w kwietniu. Zbiór: od lipca do listopada.

Por Starozagorski Kamuš

2,15 zł

(Cena jednostkowa: 215,00 zł /100 g)

Starozagorski Kamuš to średnio wczesna odmiana pora, przeznaczona do uprawy polowej, z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, obróbki termiczne oraz mrożenia. Uprawa może być prowadzona z wysiewu nasion wprost do gruntu lub poprzez sadzenie rozsady, przygotowanej w warunkach przyspieszających kiełkowanie. Rośliny rozwijają się formując wzniesione, sztywne pędy zwieńczone okazałą rozetą liściową.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Starozagorski Kamuš wytwarza osadzone przy gruncie zgrubienia korzeniowe, o niewielkich kształtach, płynnie przyjmujące formę smukłej, walcowatej łodygi, osiągającej długość do 65 cm., o jednolitej, białej barwie. Pędy są zwieńczone rozetą, wypełnioną liśćmi o grubych, mięsistych blaszkach i jednolitej, soczysto zielonej barwie. Zbiory można przeprowadzać po około 170 – 180 dniach wegetacji, systematycznie przez całe lato, w miarę zapotrzebowania lub osiągania przez zgrubienia pożądanego stopnia dojrzałości. Odmiana wykazuje częściowo zimotrwałość, przetrzymując krótkotrwałe spadki temperatury, nawet do – 7 °C.

Odmiana Starozagorski Kamuš mocno wydłużone i niezwykle aromatyczne warzywa mające głownie zastosowanie przyprawowe. Świeże pędy są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik baza lub dodatek do sałatek lub surówek. Warzywo utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej, stanowiąc aromatyczny dodatek do potraw na ciepło i zup, a także po zamrożeniu, co znacząco wydłuża jego przydatność konsumpcyjną.

Pokrój: wzniesiony, rośliny wytwarzają osadzone przy gruncie, niewielkich rozmiarów, zgrubienie cebulowe, płynnie przyjmujące formę smukłej, walcowatej łodygi, osiągającej długość od 55 do 65 cm, jednolitej kolorystycznie, o białej barwie, w górnej części przyjmującej zielone odcienie, zwieńczonej bujną rozetą, intensywnie zielony, mięsistych liści, miąższ zwarty i jędrny, niezwykle aromatyczny, o wysokich walorach przyprawowych i smakowych.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych, do obróbki termicznej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, do mrożenia.

Termin siewu: pod osłony i na rozsadnik, od stycznia do lutego, sadzenie rozsady, w drugiej połowie kwietnia, siew wprost do gruntu, na przełomie marca i kwietnia.

Rozstawa: 25 x 25 cm.

Termin zbioru: od lipca do listopada.

Mrozoodporność: roślina częściowo zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, ciepłym i odpowiednio wilgotnym.

21897

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Allium porrum L.
Rodzaj rośliny:
por
Odmiana:
Starozagorski Kamuš
Typ odmiany:
średnio wczesna
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej
Waga:
1 g
Producent:
WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska

Kody produktu

Indeks:
21897
Kod EAN:
5907745981784
Kod producenta:
PNS-W-POR-STK-1g
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.
chat Komentarze (0)
Loading...