Waga: 0,5 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: średnio wczesna. Rozstawa: 40 x 20 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: od stycznia do kwietnia. Sadzenie: w kwietniu lub w maju. Siew do gruntu: w kwietniu lub w maju. Zbiór: od sierpnia do października.

Por sałatkowy Albos

2,90 zł

(Cena jednostkowa: 580,00 zł /100 g)

Albos to średnio wczesna odmiana pora, w typie sałatkowym, przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych, na zbiór letni i jesienny, szczególnie polecana do konsumpcji bezpośredniej, a także do obróbki termicznej, produkcji suszu i mrożenia. Uprawa może być prowadzona poprzez wysiew nasion wprost do gruntu lub poprzez sadzenie rozsady, przygotowanej pod osłonami, w skrzynkach, na paletach lub na rozsadniku. Rośliny rozwijają się w formie wzniesionych, sztywnych łodyg, zwieńczonych okazałymi liśćmi.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Albos formuje drobne, osadzone przy gruncie, zgrubienia cebulowe, przechodzące w smukłe łodygi, osiągające długość około 35 cm, zakończone szerokimi liśćmi. Rośliny są niejednolite kolorystycznie, zgrubienia mają jasną, niemal białą barwę, która w górnych partiach jest zastępowana jasnymi odcieniami zieleni. Odmiana charakteryzuje się szybkim wzrostem, tworząc dość wysokie rośliny i osiąga dojrzałość konsumpcyjną po około 120 dniach od przeniesienia rozsady na stałe miejsce. Zbiory rozpoczynają się w pełni lata i mogą być prowadzone regularnie w miarę zapotrzebowania oraz osiągania przez warzywa pożądanego stopnia dojrzałości, aż do początków jesieni.

Odmian Albos dostarcza długi i aromatyczne łodygi, o wysokich walorach smakowych i wartości odżywczej, mające szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Odmiana jest szczególnie polecana do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych. Warzywo utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej oraz po zasuszeniu i sproszkowaniu, stanowiąc aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, sosów i zup, a także po zamrożeniu, co znacząco wydłuż okres przydatności konsumpcyjnej i zapewnia dostępność łodyg poza okresem zbiorów.

Pokrój: wzniesiony, rośliny rozwijają się formując zgrubienia cebulowe płynnie przechodzące w podłużną łodygę rzekomą zakończoną szerokimi liśćmi, zgrubienia w dolnej części łodygi, tuż nad powierzchnią gruntu, mają jasną, niemal białą barwę, która w górnych partiach rośliny jest zastępowana jasnymi odcieniami zieleni, łodygi mają smukłe, walcowate kształty, osiągają długość do 35 cm, zakończone są szerokimi liśćmi, o grubej i mięsistej strukturze.

Termin siewu: pod osłony, do skrzynek, na palety lub na rozsadnik, od stycznia do kwietnia, sadzenie rozsady, w kwietniu i w maju, siew wprost do gruntu, w kwietniu i w maju.

Rozstawa: 40 x 20 cm.

Termin zbioru: od sierpnia do października.

Mrozoodporność: roślina zimotrwałą, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: słoneczne, o podłożu żyznym, wilgotnym i dobrze uprawionym.

10025

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Allium porrum L.
Rodzaj rośliny:
por
Odmiana:
Albos
Typ odmiany:
średnio wczesna
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej, do suszenia
Waga:
0,5 g
Producent:
Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska

Kody produktu

Indeks:
10025
Kod EAN:
5907617303737
Kod producenta:
6584
Zwalcza: alternarioza pora rdza pora
Zwalcza: fytoftoroza pora plamistości liści powodowane przez Stemphylium vericarium oraz Cladosporium allii-cepa
chat Komentarze (0)
Loading...