Waga: 0,8 g
Por Bartek
Por Bartek
Poprzedni keyboard_arrow_left
Następny keyboard_arrow_right
zoom_in
Por Bartek
Por Bartek
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: późna. Rozstawa: 30 - 50 x 15 - 20 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w marcu lub w kwietniu. Sadzenie: w maju lub w czerwcu. Siew do gruntu: w marcu lub w kwietniu. Zbiór: w październiku i w listopadzie.

Por Bartek

2,45 zł

(Cena jednostkowa: 306,25 zł /100 g)

Bartek to późna odmiana pora, dobrze zimująca w gruncie, przeznaczona do uprawy polowej, na zbiór jesienny lub wiosenny, szczególnie polecana do długotrwałego przechowywania, a także konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej. Nasiona należy wysiewać pod osłony, do skrzynek, na palety lub na rozsadnik, rozwinięte sadzonki przenosi się na stałe miejsca, sadząc głęboko na 2/3 wysokości. Rośliny rozwijają się w formie wzniesionych liści, dołem tworzących zwartą łodygę, górą rozchylonych.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Bartek formuje niewielkie zgrubienie cebulowe, płynnie przechodzące w sztywną łodygę rzekomą, o walcowatym kształcie, osiągającą wysokość około 20 cm, zakończoną szerokimi liśćmi. Dolne części roślin mają jasne, niemal białe wybarwienie, które w górnych partiach ustępuje ciemnej zieleni liści. Warzywa osiągają dojrzałość konsumpcyjną po około 150 – 180 dniach do przeniesienia sadzonek na stałe miejsca. Zbiory mogą być prowadzone regularnie, w miarę zapotrzebowania oraz osiągania przez rośliny porządnego stopnia dojrzałości, od początku jesieni i kontynuowane na wiosnę, po odmarznięciu gruntu. Odmian odznacza się wysoką odpornością na niskie temperatury i dobrze znosi zimowanie w gruncie.

Odmiana Bartek dostarcza aromatyczne łodygi, odznaczające się wysoką trwałością oraz odpornością na choroby przechowalnicze, co sprawia, że bardzo dobrze znoszą długotrwałe przechowywanie, zapewniając dostępność warzywa poza okresem zbiorów. Pory są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek lub surówek warzywnych, a także do obróbki termicznej, jako aromatyczny dodatek do zup i sosów.

Nasiona są zaprawiane, co ogranicza niekorzystny wpływ środowiska, gdyż nasiona kiełkują w otoczce chroniącej kiełki przed patogenami zawartymi w glebie.

Pokrój: wzniesiony, rośliny rozwijają się formując zgrubienia korzeniowe płynnie przekształcające się w łodygę rzekomą, zakończoną okazałymi liśćmi, niewielkie zgrubienia, osadzone są tuż nad powierzchnią gruntu lub nawet częściowo okryte, płynnie przyjmują formę walcowatej łodygi, zbudowanej z pochew liściowych, ułożonych w dużym zagęszczeniu, tworzących zwartą strukturę, zwieńczoną mięsistymi liśćmi, zgrubienia cebulowe wraz z dolnymi partiami łodygi rzekomej mają jasną, białą barwę, w górnych partiach zastąpioną przez intensywną, ciemną zieleń liści.

Zastosowanie: do długotrwałego przechowywania, do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako dodatek do zup i sosów.

Termin siewu: pod osłony, do skrzynek, na palety lub na rozsadnik, w marcu, sadzenie rozsady, w maju.

Rozstawa: 30 – 50 x 15 – 20 cm.

Termin zbioru: od września do kwietnia.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, próchniczym, zasobnym w wilgoć i głęboko uprawionym.

20431

Opis

Typ nasion:
zaprawiane
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Allium porrum L.
Rodzaj rośliny:
por
Odmiana:
Bartek
Typ odmiany:
późna
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej, do przechowywania
Waga:
0,8 g
Producent:
W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska

Kody produktu

Indeks:
20431
Kod EAN:
5903837465187
Kod producenta:
01-WA-00006077-STR-0.80G
Zwalcza: alternarioza pora rdza pora
Zwalcza: fytoftoroza pora plamistości liści powodowane przez Stemphylium vericarium oraz Cladosporium allii-cepa
chat Komentarze (0)
Loading...