Waga: 1 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: późna. Rozstawa: 40 x 20 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew do gruntu: od połowy marca do połowy kwietnia. Zbiór: w październiku i w listopadzie.

Por De Carentan 2

3,65 zł

(Cena jednostkowa: 365,00 zł /100 g)

De Carentan 2 to późna i plenna odmiana pora, dobrze zimująca w gruncie, przeznaczona do uprawy polowej, na zbiór jesienny lub wiosenny, z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej lub po obróbce termicznej, a także do mrożenia. Nasiona należy wysiewać wprost do gruntu, na początku wiosny, zachowując zalecaną rozstawę, pozwalającą uniknąć zbytniego zagęszczenia siewek i zapewniającą optymalną przestrzeń do swobodnego wzrostu. Rośliny rozwijają się w formie wzniesionych, sztywnych łodyg, zwieńczonych długimi liśćmi.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana De Carentan 2 formuje, osadzone przy gruncie, zgrubienie cebulowe, o niewielkich rozmiarach, płynnie przyjmujące formę wydłużonej, walcowatej łodygi, zwieńczonej liśćmi, o mięsistej strukturze. Warzywo jest niejednolite kolorystycznie, zgrubienia mają jasne, niemal białe wybarwianie, stopniowo, wraz ze wzrostem rośliny, przybierające zieloną kolorystkę, aż do intensywnej, ciemnej zieleni na końcach długich liści. Odmiana osiąga dojrzałość konsumpcyjną po około 180 – 200 dniach wegetacji, od przeniesienia rozsady na stałe miejsce. Rośliny cechują się wysoką odpornością na niskie temperatury i z powodzeniem mogą zimować w gruncie, nie tracąc walorów konsumpcyjnych. Łodygi szybko odrastają po ziemie i wykazują wysoką zdrowotność.

Odmiana De Carentan 2 dostarcza łodygi obfitujące w olejki eteryczne, którym zawdzięczają charakterystyczny aromat, wyrazisty smak oraz właściwości lecznicze. Warzywo jest polecana do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub dodatek do surówek i sałatek warzywnych, do obróbki termicznej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, a także jako surowiec na mrożonki, dzięki czemu można znacząco wydłużyć okres przydatności konsumpcyjnej. Pory, podobnie jak inne warzywa cebulowe, wykazują działanie bakteriobójcze, a także regulują pracę układów: krwionośnego oraz moczowego.

Pokrój: wzniesiony, rośliny wykształcają zgrubienia cebulowe płynnie przechodzące w łodygi rzekome, zakończone długimi liśćmi, zgrubienia cebulowe rozwijają się tuż nad powierzchnią gruntu, mają niewielkie rozmiary, ale wyraźnie wyróżniają się odznaczają, jednolite kolorystycznie, o jasnym, niemal białym wybarwieniu, łodygi pozorne stanowią płynne przedłużenie zgrubienia cebulowego, mają regularne, cylindryczne kształty, osiągają długość nie większą niż 20 cm, zbudowane są z pochew liściowych, o rynnowym kształcie, ściśle przylegających do siebie, tworzących zwartą strukturę, o białej lub jasnozielonej barwie, długie liście wieńczące łodygę mają mięsistą strukturę i jednolitą, ciemnozieloną barwę.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub dodatek do sałatek i surówek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, do mrożenia.

Termin siewu: od połowy marca do połowy kwietnia, wprost do gruntu.

Rozstawa: 40 x 20 cm.

Termin zbioru: od października do końca listopada.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, w celach konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, przepuszczalnym i odpowiednio wilgotnym.

18538

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Allium porrum L.
Rodzaj rośliny:
por
Odmiana:
De Carentan 2
Typ odmiany:
późna
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej
Dodatkowe cechy:
odmiana plenna
Waga:
1 g
Producent:
Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska

Kody produktu

Indeks:
18538
Kod EAN:
5907617303331
Kod producenta:
6581
Zwalcza: alternarioza pora rdza pora
Zwalcza: fytoftoroza pora plamistości liści powodowane przez Stemphylium vericarium oraz Cladosporium allii-cepa
chat Komentarze (0)
Loading...