Waga: 0,5 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: wczesna. Rozstawa: 30 x 30 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w marcu. Siew do gruntu: w kwietniu lub w maju. Zbiór: od sierpnia do października.

Por Starozagorski kamush

3,54 zł

(Cena jednostkowa: 708,00 zł /100 g)

Starozagorski kamush to wczesna i bardzo plenna odmiana pora, przeznaczona do uprawy polowej na zbiór letni i jesienny, polecana do konsumpcji bezpośredniej, obróbki termicznej, a także do produkcji suszu i mrożonek. Uprawę należy prowadzić poprzez sadzenie rozsady, przygotowanej pod osłonami, w skrzynkach, na paletach lub na rozsadniku. Rośliny o dużej sile wzrostu, rozwijają się formując sztywne łodygi złożone z wzniesionych liści, w górnej części mocno rozchylonych.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Starozagorski kamush zawiązuje niewielkie zgrubienie cebulowe płynnie przekształcające się w smukłą, walcowatą łodygę, osiągającą długość nawet do 65 cm, zbudowaną z grubych i mięsistych liści, rozchylonych w górnej części. Delikatne zgrubienie wraz z łodygą mają białą, niemal jednolitą barwę, zastępowaną odcieniami zieleni, w szczytowych partiach rośliny, aż do intensywnego, głębokiego wybarwienia końcówek liści. Odmiana osiąga dojrzałość konsumpcyjną po około 170 – 180 dniach wegetacji. Zbiory rozpoczynają się w pełni lata i mogą być prowadzone w miarę zapotrzebowania oraz osiągania przez warzywa pożądanego stopnia dojrzałości, aż do pierwszych tygodni jesieni.

Odmiana Starozagorski kamush dostarcza długich i aromatycznych łodyg, odznaczających się przyjemnym aromatem oraz wysokimi walorami smakowymi, które można przeznaczyć do wielu zastosowań, zarówno w konsumpcji bezpośredniej, jak i po przetworzeniu. Świeże pory są polecane jako składnik sałatek i surówek warzywnych. Odmiana utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej, jako aromatyczny dodatek do zup i sosów, a także w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec do produkcji mrożonek oraz suszu.

Pokrój: wzniesiony, rośliny wytwarzają zgrubienia cebulowe płynnie przekształcające się w łodygę, zbudowaną z liści, górą rozchylonych, zgrubienia cebulowe mają niewielkie rozmiary, niekiedy niemal niezauważalne, płynnie przyjmują formę łodygi rzekomej, o smukłym i walcowatym kształcie, zbudowane z mięsistych liści, tworzących zwartą strukturę, liście w górnej części rośliny wyraźnie się rozchylają, dolne partie rośliny mają jasne, białe wybarwienie, zastępowane przez ciemniejące odcienie zieleni, aż do intencyjnej, głębokiej barwy na końcach liści.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, do obróbki termicznej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, do produkcji suszu, do mrożenia.

Termin siewu: pod osłony, do skrzynek, na palety lub na rozsadnik, w marcu, sadzenie rozsady, w maju.

Rozstawa: 30 x 30 cm.

Termin zbioru: od sierpnia do października.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, dobrze uprawionym i odpowiednio wilgotnym.

20667

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Allium porrum L.
Rodzaj rośliny:
por
Odmiana:
Starozagorski kamush
Typ odmiany:
wczesna
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej, do suszenia
Dodatkowe cechy:
odmiana plenna
Waga:
0,5 g
Producent:
Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska

Kody produktu

Indeks:
20667
Kod EAN:
5907617302488
Kod producenta:
659
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.
chat Komentarze (0)
Loading...