Waga: 0,5 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: średnio wczesna. Rozstawa: 30 x 20 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w lutym lub w marcu. Sadzenie: w maju lub w czerwcu. Zbiór: w październiku lub w listopadzie.

Seler korzeniowy Makar

2,26 zł

(Cena jednostkowa: 452,00 zł /100 g)

Makar to średnio wczesna i bardzo plenna odmiana selera korzeniowego, przeznaczona do uprawy z rozsady na stanowiskach polowych. Młode siewki są wrażliwe na niskie temperatury, dlatego uprawę należy prowadzić pod osłonami, w szklarni lub ciepłym inspekcie, dopiero gdy minie ryzyko wiosennych przymrozków rośliny mogą być przenoszone na stałe miejsce. Roślina rozwija się tworząc osadzone w gruncie korzenie spichrzowe zwieńczone rozetą liściową, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Makar wytwarza okazałe zgrubienia korzeniowe, których masa, w zależności od warunków uprawy, może dochodzić nawet do 800 g. Korzenie mają regularne kuliste kształty i są okryte cienką, słabo karbowaną skórką, o typowym dla selera, jasnym wybarwieniu, z miejscowymi ciemnymi przebarwieniami. Miąższ ma kremowobiałą barwę i zwartą, trwałą strukturę, odporną na parcenie. Warzywo wydziela charakterystyczną woń i odznacza się wyrazistym aromatem, który zawdzięcza obfitości olejków eterycznych. Odmiana cechuje się podwyższoną odpornością na choroby, co pozwala na prowadzenie uprawy w warunkach ekologicznych, bez konieczności stosowania chemicznych środków ochrony roślin.

Warzywo ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Odmiana jest polecana na wczesny zbiór pęczkowy. Świeże liście i korzenie mogą być stosowane jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, zup i sosów, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych, a także jako naturalna dekoracja do posiłków. Roślina utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej oraz w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec na domowe przetwory. Korzenie odznaczają się wysoką trwałością oraz nie wykazują podatności na choroby przechowalnicze, co sprawia, że dobrze znoszą długookresowe przechowywanie.

Korzenie: duże, osiągają masę, w zależności od warunków uprawy, nawet do 800 g, o regularnych, niemal kulistych lub lekko spłaszczonych w górnej części kształtach, pokryte cienką, słabo karbowaną skórką, o typowym dla selera jasnym, wybarwieniu, z miejscowymi, ciemnymi przebarwieniami, miąższ ma jędrną i zwartą strukturę, o wysokiej trwałości, nie wykazuje tendencji do parcenia, jednolity kolorystycznie, o kremowobiałej barwie, aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych, jako naturalna dekoracja posiłków, na wczesny zbiór pęczkowy, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako surowiec na domowe przetwory, do długookresowego przechowywania.

Termin siewu: przygotowanie rozsady, od lutego do połowy marca, na rozsadniku pod osłonami, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, od połowy maja do polowy czerwca.

Rozstawa: 30 x 20 cm.

Termin zbioru: od października do końca listopada.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, próchniczym i odpowiednio wilgotnym, nie wcześniej niż w drugim roku po oborniku.

10026

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Apium graveolens
Rodzaj rośliny:
seler
Gatunek:
korzeniowy
Odmiana:
Makar
Typ odmiany:
średnio wczesna
Kolor korzenia:
biały
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do obróbki termicznej, do przechowywania, do przetwórstwa, na zbiór pęczkowy
Dodatkowe cechy:
odmiana plenna
Waga:
0,5 g
Producent:
Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska

Kody produktu

Indeks:
10026
Kod EAN:
5907617301283
Kod producenta:
691
Zwalcza: septorioza selera
chat Komentarze (0)
Loading...