-
Waga: 0,5 g
Seler korzeniowy Makar
(Cena jednostkowa: 452,00 zł /100 g)
Makar to średnio wczesna i bardzo plenna odmiana selera korzeniowego, przeznaczona do uprawy z rozsady na stanowiskach polowych. Młode siewki są wrażliwe na niskie temperatury, dlatego uprawę należy prowadzić pod osłonami, w szklarni lub ciepłym inspekcie, dopiero gdy minie ryzyko wiosennych przymrozków rośliny mogą być przenoszone na stałe miejsce. Roślina rozwija się tworząc osadzone w gruncie korzenie spichrzowe zwieńczone rozetą liściową, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw.
czytaj dalej...Odmiana Makar wytwarza okazałe zgrubienia korzeniowe, których masa, w zależności od warunków uprawy, może dochodzić nawet do 800 g. Korzenie mają regularne kuliste kształty i są okryte cienką, słabo karbowaną skórką, o typowym dla selera, jasnym wybarwieniu, z miejscowymi ciemnymi przebarwieniami. Miąższ ma kremowobiałą barwę i zwartą, trwałą strukturę, odporną na parcenie. Warzywo wydziela charakterystyczną woń i odznacza się wyrazistym aromatem, który zawdzięcza obfitości olejków eterycznych. Odmiana cechuje się podwyższoną odpornością na choroby, co pozwala na prowadzenie uprawy w warunkach ekologicznych, bez konieczności stosowania chemicznych środków ochrony roślin.
Warzywo ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Odmiana jest polecana na wczesny zbiór pęczkowy. Świeże liście i korzenie mogą być stosowane jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, zup i sosów, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych, a także jako naturalna dekoracja do posiłków. Roślina utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej oraz w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec na domowe przetwory. Korzenie odznaczają się wysoką trwałością oraz nie wykazują podatności na choroby przechowalnicze, co sprawia, że dobrze znoszą długookresowe przechowywanie.
Korzenie: duże, osiągają masę, w zależności od warunków uprawy, nawet do 800 g, o regularnych, niemal kulistych lub lekko spłaszczonych w górnej części kształtach, pokryte cienką, słabo karbowaną skórką, o typowym dla selera jasnym, wybarwieniu, z miejscowymi, ciemnymi przebarwieniami, miąższ ma jędrną i zwartą strukturę, o wysokiej trwałości, nie wykazuje tendencji do parcenia, jednolity kolorystycznie, o kremowobiałej barwie, aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych, jako naturalna dekoracja posiłków, na wczesny zbiór pęczkowy, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako surowiec na domowe przetwory, do długookresowego przechowywania.
Termin siewu: przygotowanie rozsady, od lutego do połowy marca, na rozsadniku pod osłonami, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, od połowy maja do polowy czerwca.
Rozstawa: 30 x 20 cm.
Termin zbioru: od października do końca listopada.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, próchniczym i odpowiednio wilgotnym, nie wcześniej niż w drugim roku po oborniku.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Apium graveolens
- Rodzaj rośliny:
- seler
- Gatunek:
- korzeniowy
- Odmiana:
- Makar
- Typ odmiany:
- średnio wczesna
- Kolor korzenia:
- biały
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do obróbki termicznej, do przechowywania, do przetwórstwa, na zbiór pęczkowy
- Dodatkowe cechy:
- odmiana plenna
- Waga:
- 0,5 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 10026
- Kod EAN:
- 5907617301283
- Kod producenta:
- 691