Waga: 1,2 g
Seler korzeniowy Bruno
Seler korzeniowy Bruno
Poprzedni keyboard_arrow_left
Następny keyboard_arrow_right
zoom_in
Seler korzeniowy Bruno
Seler korzeniowy Bruno
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: średnio wczesna. Rozstawa: 30 - 40 x 15 - 25 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: od lutego do połowy marca. Sadzenie: w trzeciej dekadzie maja. Zbiór: w sierpniu i we wrześniu.

Seler korzeniowy Bruno

2,19 zł

(Cena jednostkowa: 182,50 zł /100 g)

Bruno to średnio wczesna i plenna odmiana selera korzeniowego, przeznaczona do uprawy z rozsady na stanowiskach polowych. Młode siewki są wrażliwe na niskie temperatury, dlatego niezbędne jest przygotowanie rozsady w inspekcie lub na rozsadniku, a rośliny należy przenosić na stałe miejsce dopiero jak minie ryzyko wiosennych przymrozków. Roślina rozwija się w formie korzenia spichrzowego zwieńczone rozetą liściową, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Bruno wytwarza średniej wielkości zgrubienia, o niemal kulistym lub zwężających się w górnej części kształcie, pokrytych typową dl selera, jasną skórką, z miejscowymi, ciemniejszymi przebarwieniami. Miąższ nie wykazuje tendencji do tworzenia pustych przestrzeni, o zwartej strukturze i jednolitej białej barwie. Korzenie zwieńczone są bujną rozetą liściową, złożoną z wzniesionych, aromatycznych liści, o intensywnie zielonym wybarwieniu, z wyraźnym połyskiem, osiągających wysokość do 30 cm.

Warzywo ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Zarówno nać, jak i zgrubienia są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, zup i sosów, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych, a także jako naturalna dekoracja do posiłków. Roślina utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej, oraz w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec na susz, do mrożenia oraz na domowe przetwory.

Korzenie: średniej wielkości, osiągające średnicę do 10 cm, o regularnym, niemal kulistym lub zwężającym się w górnej części kształcie, pokryte są cienką, karbowaną skórką, o typowym dla selera jasnym wybarwieniu, z miejscowymi, ciemnymi przebarwieniami, miąższ o zwartej strukturę, nie wykazuje tendencji do tworzenia pustych przestrzeni, jednolity kolorystycznie, o kremowobiałym wybarwieniu i wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych, jako naturalna dekoracja do posiłków, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako surowiec na susz, do mrożenia i na domowe przetwory.

Termin siewu: przygotowanie rozsady, od lutego do połowy marca, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, w drugiej połowie maja.

Rozstawa: 30 – 40 x 15 – 25 cm.

Termin zbioru: od sierpnia do końca września.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w próchnicę i odpowiednio wilgotnym.

18810

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Apium graveolens
Rodzaj rośliny:
seler
Gatunek:
korzeniowy
Odmiana:
Bruno
Typ odmiany:
średnio wczesna
Kolor korzenia:
biały
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przetwórstwa, do przyprawiania, do suszenia
Dodatkowe cechy:
odmiana plenna
Waga:
1,2 g
Producent:
W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska

Kody produktu

Indeks:
18810
Kod EAN:
5903837477494
Kod producenta:
01-WA-00006082-STR-1.20G
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.
chat Komentarze (0)
Loading...