-
Waga: 1,2 g
Seler korzeniowy Bruno
(Cena jednostkowa: 182,50 zł /100 g)
Bruno to średnio wczesna i plenna odmiana selera korzeniowego, przeznaczona do uprawy z rozsady na stanowiskach polowych. Młode siewki są wrażliwe na niskie temperatury, dlatego niezbędne jest przygotowanie rozsady w inspekcie lub na rozsadniku, a rośliny należy przenosić na stałe miejsce dopiero jak minie ryzyko wiosennych przymrozków. Roślina rozwija się w formie korzenia spichrzowego zwieńczone rozetą liściową, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw.
czytaj dalej...Odmiana Bruno wytwarza średniej wielkości zgrubienia, o niemal kulistym lub zwężających się w górnej części kształcie, pokrytych typową dl selera, jasną skórką, z miejscowymi, ciemniejszymi przebarwieniami. Miąższ nie wykazuje tendencji do tworzenia pustych przestrzeni, o zwartej strukturze i jednolitej białej barwie. Korzenie zwieńczone są bujną rozetą liściową, złożoną z wzniesionych, aromatycznych liści, o intensywnie zielonym wybarwieniu, z wyraźnym połyskiem, osiągających wysokość do 30 cm.
Warzywo ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Zarówno nać, jak i zgrubienia są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, zup i sosów, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych, a także jako naturalna dekoracja do posiłków. Roślina utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej, oraz w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec na susz, do mrożenia oraz na domowe przetwory.
Korzenie: średniej wielkości, osiągające średnicę do 10 cm, o regularnym, niemal kulistym lub zwężającym się w górnej części kształcie, pokryte są cienką, karbowaną skórką, o typowym dla selera jasnym wybarwieniu, z miejscowymi, ciemnymi przebarwieniami, miąższ o zwartej strukturę, nie wykazuje tendencji do tworzenia pustych przestrzeni, jednolity kolorystycznie, o kremowobiałym wybarwieniu i wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych, jako naturalna dekoracja do posiłków, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako surowiec na susz, do mrożenia i na domowe przetwory.
Termin siewu: przygotowanie rozsady, od lutego do połowy marca, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, w drugiej połowie maja.
Rozstawa: 30 – 40 x 15 – 25 cm.
Termin zbioru: od sierpnia do końca września.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w próchnicę i odpowiednio wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Apium graveolens
- Rodzaj rośliny:
- seler
- Gatunek:
- korzeniowy
- Odmiana:
- Bruno
- Typ odmiany:
- średnio wczesna
- Kolor korzenia:
- biały
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przetwórstwa, do przyprawiania, do suszenia
- Dodatkowe cechy:
- odmiana plenna
- Waga:
- 1,2 g
- Producent:
- W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 18810
- Kod EAN:
- 5903837477494
- Kod producenta:
- 01-WA-00006082-STR-1.20G
6 innych produktów w tej samej kategorii: