Waga: 0,5 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: późna. Rozstawa: 40 - 45 x 30 - 35 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w marcu. Sadzenie: na przełomie maja i czerwca. Zbiór: na przełomie października i listopada.

Seler korzeniowy Maxim

2,35 zł

(Cena jednostkowa: 470,00 zł /100 g)

Maxim to późna odmiana selera korzeniowego, polecana do uprawy na stanowiskach polowych, z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, obróbki termicznej oraz długotrwałego przechowywania. Nasiona wysiewa się pod osłony, na palety lub na rozsadnik, w celu wyhodowania sadzonek, które przenosi się na stałe miejsca. Rośliny rozwijają się w formie korzeni spichrzowych osadzonych w gruncie i zwieńczonych rozetami liściowymi, ułatwiającymi zbiory dojrzałych warzyw.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Maxim tworzy duże zgrubienia, o regularnych, kulistych lub nieznacznie wydłużonych kształtach, pokryte cienką, typową dla selera skórką, o jasnej barwie, z licznymi nieregularnościami oraz miejscowymi ciemnymi lub zielonymi przebarwieniami. Miąższ ma regularne, białe wybarwienie i odznacza się wysoką trwałością oraz mocnym aromatem. Korzenie osiągają dojrzałość konsumpcyjną po około 145 dniach od wysadzenia rozsady. Uprawę zaleca się prowadzić w sąsiedztwie kapusty, ponieważ rośliny wykazują wzajemnie korzystne oddziaływania, kapusta chroni selera przed plamistością liści, natomiast seler zapewnia kapuście ochronę przed bielinkiem i pchełką. Odmiana dobrze znosi sąsiedztwo licznych gatunków warzyw, za wyjątkiem sałaty i ziemniaków.

Odmiana Maxim dostarcza aromatycznych korzeni o walorach przyprawowych oraz licznych właściwościach leczniczych, zawierających duże ilości olejków eterycznych pobudzających apetyt, którym zawdzięcza charakterystyczny aromat. Korzenie są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych, a także do obróbki termicznej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło. Korzenie są odporne na choroby przechowalnicze i utrzymują swoje przy długotrwałym przechowywaniu.

Korzenie: duże, o regularnych, kulistych lub eliptycznych kształtach, pokryte cienką nieregularnie karbowaną skórką, o typowej dla selera jasnej barwie, z miejscowymi brązowymi lub zielonymi przebarwieniami, miąższ regularnie wybarwiony, biały, bez tendencji do przebarwień, odznaczający się trwałością, niepękający, nieparciejący, o jędrnej i chrupiącej strukturze, bardzo aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub dodatek do sałatek i surówek warzywnych, do obróbki termicznej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, do długotrwałego przechowywania.

Termin sadzenia: pod osłony, na palety lub rozsadnik, w marcu, sadzenie rozsady, na przełomie maja i czerwca.

Rozstawa: 40 – 45 x 30 – 35 cm.

Termin zbioru: na przełomie października i listopada.

Mrozoodporność: rośliny zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiane w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w składniki pokarmowe i odpowiednio wilgotnym, najlepiej w pierwszym roku po oborniku.

21924

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Apium graveolens
Rodzaj rośliny:
seler
Gatunek:
korzeniowy
Odmiana:
Maxim
Typ odmiany:
późna
Kolor korzenia:
biały
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej, do przechowywania
Waga:
0,5 g
Producent:
WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska

Kody produktu

Indeks:
21924
Kod EAN:
5907745982255
Kod producenta:
PNS-W-SEL-MAX-0,5g
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.
chat Komentarze (0)
Loading...