-
Waga: 1 g
Seler korzeniowy Makar
(Cena jednostkowa: 326,00 zł /100 g)
Makar to średnio wczesna i bardzo plenna odmiana selera korzeniowego, przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych. Ponieważ młode rośliny są wrażliwe na spadki temperatury, to uprawę należy prowadzić z rozsady, a siewki przenosić na stałe miejsce dopiero jak minie ryzyko wiosennych przymrozków. Roślina rozwija się w formie korzenia spichrzowego zwieńczonego bujną rozetą liściową, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw.
czytaj dalej...Odmiana Makar wytwarza okazałe zgrubienia korzeniowe, których masa może dochodzić nawet do 800 g, o regularnych, niemal kulistych lub delikatnie spłaszczonych kształtach. Korzenia pokrywa cienka skórka o typowej dla selerów jasnej barwie, z miejscowymi, ciemnymi przebarwieniami. Miąższ nie wykazuje tendencji ciemnienia, ma jednolite kremowobiałe wybarwienie oraz odznacza się wysoką trwałością, bez skłonności do parcenia. Zgrubienia zwieńczoną są bujną rozetą liściową, złożoną z wzniesionych liści, osiągających wysokość do 30 cm. Odmiana odznacza się podwyższoną odpornością na choroby, dzięki czemu może być uprawiana w warunkach ekologicznych, bez konieczności stosowania chemicznych środków ochrony roślin.
Warzywo ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Odmiana jest polecana na wczesny zbiór pęczkowy. Świeże korzenia mogą służyć jako aromatyczny dodatek do sosów i zup, a także jako baza lub składnik do sałatek i surówek warzywnych. Roślina utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej, jako surowiec na mrożonki i do suszenia. Korzeniu wykazują się wysoką trwałością pozbiorową i dobrze znoszą długookresowe przechowywanie.
Korzenie: duże, osiągające masę, w zależności od warunków uprawy, nawet do 800 g, o regularnych, kulistych lub delikatnie spłaszczonych kształtach, są pokryte cienką, karbowaną skórką, o typowym dla selerów, jasnym wybarwieniu, miąższ o chrupiącej strukturze i wysokiej zawartości olejków eterycznych, którym zawdzięcza charakterystyczny smak i aromat, jednolity kolorystycznie, o kremowobiałej barwie, nieciemniejący, trwały, nie wykazujący tendencji do parcenia, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: na wczesny zbiór pęczkowy, do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych, jako aromatyczny dodatek do zup i sosów, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako surowiec do mrożenia i na susz, do przechowywania.
Termin siewu: przygotowanie rozsady, od lutego do połowy marca, na rozsadniku pod osłonami, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, w maju.
Rozstawa: 30 – 40 x 20 – 25 cm.
Termin zbioru: od sierpnia do października.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym zasobnym w próchnicę i odpowiednio wilgotnym, w drugim roku po oborniku.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Apium graveolens
- Rodzaj rośliny:
- seler
- Gatunek:
- korzeniowy
- Odmiana:
- Makar
- Typ odmiany:
- średnio wczesna
- Kolor korzenia:
- biały
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przechowywania, do suszenia, na zbiór pęczkowy
- Dodatkowe cechy:
- odmiana plenna
- Waga:
- 1 g
- Producent:
- W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 20441
- Kod EAN:
- 5903837477302
- Kod producenta:
- 01-WA-00001799-STR-1.00g
6 innych produktów w tej samej kategorii: