- WYPRZEDANE Waga: 1 g
Seler korzeniowy Talar
(Cena jednostkowa: 349,00 zł /100 g)
Talar to wczesna i plenna odmiana selera korzeniowego, przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych. Uprawę należy prowadzić z przygotowanej wcześniej rozsady, którą, z uwagi na wrażliwość młodych siewek na spadki temperatury, należy przenosić na stałe miejsce dopiero jak minie ryzyko wiosennych przymrozków. Roślina rozwija się w formie osadzonego w gruncie korzenia spichrzowego zwieńczonego rozetą liściową, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw.
czytaj dalej...Odmiana Talar wytwarza dość duże korzenie, o regularnym, niemal kulistym kształcie i jednolitym, typowym dla selera, jasnym wybarwieniu. Miąższ o białej barwie, utrzymuje swoją kolorystykę również po obróbce termicznej. Korzenie odznaczają się trwałością, nie wykazują tendencji do ciemnienia i parcenia. Zgrubienia są zwieńczone okazałą rozetą liściową, złożoną z wzniesionych liści, pozbawionych walorów konsumpcyjnych, osiągających wysokość nawet do 80 cm. Odmiana wytwarza obfity i wyrównany rozmiarowo plon oraz jest odporna na niskie temperatury.
Odmiana Talar ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Korzenia się polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych oraz aromatyczny dodatek do zup. Warzywo utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej oraz w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec na domowe przetwory. Korzenie odznaczają się wysoką trwałością pozbiorową i dobrze znoszą długookresowe przechowywanie.
Korzenie: dość duże, o regularnych, niemal kulistych kształtach, pokryte cienką skórką, o karbowanej powierzchni i typowym dla selera jasnym wybarwieniu, z zielonymi przebarwieniami, miąższ jednolity kolorystycznie, o białej barwie, utrzymujący swoją kolorystykę po obróbce termicznej, nie wykazujący tendencji do ciemnienia, trwały, nieparciejący, o jędrnej strukturze i wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub dodatek do sałatek i surówek warzywnych oraz zup, do konsumpcji po obróbce termicznej, do przetwórstwa, jako surowiec na domowe przetwory, do przechowywania.
Termin siewu: przygotowanie rozsady, od lutego do połowy marca, na rozsadniku pod osłonami, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, w drugiej połowie maja.
Rozstawa: 30 – 40 x 5 – 25 cm.
Termin zbioru: od sierpnia do końca września.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednoroczny.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym zasobnym w próchnicę i odpowiednio wilgotnym, w drugim roku po oborniku.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Apium graveolens
- Rodzaj rośliny:
- seler
- Gatunek:
- korzeniowy
- Odmiana:
- Talar
- Typ odmiany:
- wczesna
- Kolor korzenia:
- biały
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej, do przechowywania, do przetwórstwa
- Dodatkowe cechy:
- odmiana plenna
- Waga:
- 1 g
- Producent:
- W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 20443
- Kod EAN:
- 5903837477401
- Kod producenta:
- 01-WA-00001804-STR-1.00g