Waga: 1 g
Seler korzeniowy Talar
Seler korzeniowy Talar
Poprzedni keyboard_arrow_left
Następny keyboard_arrow_right
zoom_in
Seler korzeniowy Talar
Seler korzeniowy Talar
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: wczesna. Rozstawa: 30 - 40 x 5 - 25 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: od lutego do połowy marca. Sadzenie: w trzeciej dekadzie maja. Zbiór: w sierpniu i we wrześniu.

Seler korzeniowy Talar

3,49 zł

(Cena jednostkowa: 349,00 zł /100 g)

Talar to wczesna i plenna odmiana selera korzeniowego, przeznaczona do uprawy na stanowiskach polowych. Uprawę należy prowadzić z przygotowanej wcześniej rozsady, którą, z uwagi na wrażliwość młodych siewek na spadki temperatury, należy przenosić na stałe miejsce dopiero jak minie ryzyko wiosennych przymrozków. Roślina rozwija się w formie osadzonego w gruncie korzenia spichrzowego zwieńczonego rozetą liściową, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Talar wytwarza dość duże korzenie, o regularnym, niemal kulistym kształcie i jednolitym, typowym dla selera, jasnym wybarwieniu. Miąższ o białej barwie, utrzymuje swoją kolorystykę również po obróbce termicznej. Korzenie odznaczają się trwałością, nie wykazują tendencji do ciemnienia i parcenia. Zgrubienia są zwieńczone okazałą rozetą liściową, złożoną z wzniesionych liści, pozbawionych walorów konsumpcyjnych, osiągających wysokość nawet do 80 cm. Odmiana wytwarza obfity i wyrównany rozmiarowo plon oraz jest odporna na niskie temperatury.

Odmiana Talar ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Korzenia się polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych oraz aromatyczny dodatek do zup. Warzywo utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej oraz w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec na domowe przetwory. Korzenie odznaczają się wysoką trwałością pozbiorową i dobrze znoszą długookresowe przechowywanie.

Korzenie: dość duże, o regularnych, niemal kulistych kształtach, pokryte cienką skórką, o karbowanej powierzchni i typowym dla selera jasnym wybarwieniu, z zielonymi przebarwieniami, miąższ jednolity kolorystycznie, o białej barwie, utrzymujący swoją kolorystykę po obróbce termicznej, nie wykazujący tendencji do ciemnienia, trwały, nieparciejący, o jędrnej strukturze i wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub dodatek do sałatek i surówek warzywnych oraz zup, do konsumpcji po obróbce termicznej, do przetwórstwa, jako surowiec na domowe przetwory, do przechowywania.

Termin siewu: przygotowanie rozsady, od lutego do połowy marca, na rozsadniku pod osłonami, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, w drugiej połowie maja.

Rozstawa: 30 – 40 x 5 – 25 cm.

Termin zbioru: od sierpnia do końca września.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednoroczny.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym zasobnym w próchnicę i odpowiednio wilgotnym, w drugim roku po oborniku.

20443

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Apium graveolens
Rodzaj rośliny:
seler
Gatunek:
korzeniowy
Odmiana:
Talar
Typ odmiany:
wczesna
Kolor korzenia:
biały
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej, do przechowywania, do przetwórstwa
Dodatkowe cechy:
odmiana plenna
Waga:
1 g
Producent:
W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska

Kody produktu

Indeks:
20443
Kod EAN:
5903837477401
Kod producenta:
01-WA-00001804-STR-1.00g
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.
chat Komentarze (0)
Loading...