-
Waga: 0,5 g
Seler korzeniowy Albin
(Cena jednostkowa: 518,00 zł /100 g)
Albin to średnio wczesna odmian selera korzeniowego, polecana do uprawy pod osłonami lub na stanowiskach polowych, z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, jako surowiec do produkcji przetworów, mrożonek oraz suszu, a także na wczesny zbiór pęczkowy lub do przechowywania. Uprawę należy prowadzić poprzez sadzenie rozsady, przygotowanej w warunkach przyspieszających kiełkowanie nasion. Rośliny rozwijają się w formie osadzonych w gruncie korzeni spichrzowych, zwieńczonych bujną rozetą liściową.
czytaj dalej...Odmiana Albin wytwarza duże korzenie, o masie dochodzącej nawet do 1,5 kg, mające regularne, kuliste lub płasko kuliste kształty. Korzenie pokrywa cienka, pomarszczona skórka, o typowej dla selera, jasnej barwie, z miejscowymi, ciemnymi przebarwianiami. Miąższ o regularnym, białym wybarwieniu, nie ma tendencji do przebarwień oraz utrzymuję kolor w procesach przetwórczych, o zwartej strukturze, jędrny, bez tendencji do wytwarzania pustych przestrzeni. Korzenie osiągają dojrzałość konsumpcyjną po około 140 dniach od przeniesienia sadzonek na stałe miejsca. Uprawę zaleca się prowadzić, z uwagi na wysokie wymagania glebowe roślin, na stanowiskach obfitujących w składniki odżywcze, najlepiej w pierwszym roku po oborniku. Rośliny dobrze się rozwijają w sąsiedztwie warzyw takich jak, brokuł, burak, groch, kalarepa, marchew, ogórek, pomidor, por oraz szpinak.
Odmiana Albin dostarcza okazałych korzeni, obfitujących w olejki eteryczne, którym zawdzięcza charakterystyczny zapach, o wysokich walorach smakowych, licznych właściwościach leczniczych oraz szerokim zastosowaniu konsumpcyjnym. Korzenie są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek lub surówek warzywnych, do obróbki termicznej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, zup i sosów, a także jako surowiec do produkcji domowych przetworów, zwłaszcza soków, mrożonek oraz do suszenia. Odmiana jest polecana do wczesnego zbioru pęczkowego, a także wykazuje odporność na choroby przechowalnicze i dobrze znosi długotrwałe przechowywanie.
Korzenie: duże, osiągają masę, w zależności od warunków uprawy, nawet do 1,5 kg, o regularnych, kulistych lub płasko kulistych kształtach, pokryte cienką, pomarszczoną skórką, o typowej dla selera jasnej barwie, z miejscowymi, ciemnymi przebarwieniami, miąższ o regularnym, białym wybarwieniu, bez tendencji do przebarwień, utrzymujący kolor w procesach przetwórczych, o jędrnej i sprężystej strukturze, bez tendencji do tworzenia pustych przestrzeni, niezwykle aromatyczny, soczysty, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub składnik sałatek i surówek warzywnych, do obróbki termicznej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, do produkcji domowych przetworów, zwłaszcza soków, do mrożenia i suszenia, na wczesny zbiór pęczkowy lub do długotrwałego przechowywania.
Termin siewu: pod osłony na rozsadnik, w marcu, sadzenie rozsady pod osłony, w kwietniu, sadzenie rozsady do gruntu, na przełomie maja i czerwca.
Rozstawa: 40 – 50 x 30 – 35 cm.
Termin zbioru: na przełomie października i listopada.
Mrozoodporność: rośliny zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiane w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w składniki pokarmowe i odpowiednio wilgotnym, najlepiej w pierwszym roku po oborniku.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Apium graveolens
- Rodzaj rośliny:
- seler
- Gatunek:
- korzeniowy
- Odmiana:
- Albin
- Typ odmiany:
- średnio wczesna
- Kolor korzenia:
- biały
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przechowywania, do przetwórstwa, do suszenia
- Waga:
- 0,5 g
- Producent:
- WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 21923
- Kod EAN:
- 5907745982248
- Kod producenta:
- PNS-W-SEL-ALB-0,5g
6 innych produktów w tej samej kategorii: