-
Waga: 0,5 g
Kalarepa Korfu F1
(Cena jednostkowa: 540,00 zł /100 g)
Korfu F1 to bardzo wczesna odmiana kalarepy, o mieszańcowym charakterze, polecana do pędzenia lub całosezonowej uprawy polowej, z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, krótkotrwałego przechowywania oraz produkcji mrożonek. Uprawa może być prowadzona z wysiewu nasion wprost do gruntu lub sadzenia rozsady, przygotowanej w skrzynkach i na paletach pod osłonami lub na rozsadniku. Rośliny rozwijają się w formie osadzonego przy gruncie zgrubienia korzeniowe, nieregularnie porośniętego liśćmi, osadzonymi na długich ogonkach, ułatwiających zbiór dojrzałych warzyw.
czytaj dalej...Odmiana Korfu F1wytwarza niewielkie zgrubienia, osiągające masę dochodzącą do 300 g, o regularnych, lekko spłaszczonych, kulistych kształtach. Zgrubienia pokrywa gładka skórka, przeważnie jednolita kolorystycznie, o jasnozielonej barwie, niekiedy z miejscowymi, białymi przebarwieniami. Miękki miąższ, o chrupiącej strukturze, odznacza się wysoką soczystością oraz przyjemnym, delikatnym smakiem. Warzywo nabiera wartości konsumpcyjnej po około 75 – 80 dniach wegetacji. . Odmiana odznacza się odpornością na pękanie, łykowacenie, przerastanie oraz wybijanie w pędy kwiatostanowe. Uprawa może być prowadzona w sąsiedztwie takich warzyw, jak ogórek, fasola, groch, pomidor, burak, sałata, cebula, por, rzodkiewka lub szpinak, zwracając uwagę, aby sąsiadujące rośliny nie zacieniały plantacji
Odmiana Korfu F1 dostarcza dobre jakościowo zgrubienia o wysokich walorach smakowych i szerokim zastosowaniu konsumpcyjnym. Warzywo jest polecane do konsumpcji bezpośredniej, w formie przekąski lub dodatku do potraw na ciepło oraz sałatek i surówek warzywnych, a także po obróbce termicznej, jako dodatek do zup. Zgrubienia utrzymują swoje walory przy krótkookresowym przechowywaniu oraz po zamrożeniu.
Zgrubienia: średniej wielkości, osiągają masę do 300 g, o regularnych, kulistych, delikatnie spłaszczonych kształtach, pokryte cienką i gładką skórką, o jasnozielonej, seledynowej barwie, niekiedy z miejscowymi, białymi przebarwieniami, miąższ miękki, o chrupiącej i jędrnej strukturze, dobry jakościowo, nie wykazuje tendencji do łykowacenia, pękania oraz przerastania, jednolicie wybarwiony, o białej barwie, soczysty, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, w formie przekąski lub dodatku do dań na ciepło oraz sałatek i surówek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako dodatek do zup i sosów, jako surowiec na domowe mrożonki, do krótkotrwałego przechowywania.
Termin siewu: do skrzynek lub na palety, pod osłonami oraz na rozsadniku, od lutego do końca marca, sadzenie rozsady, w od marca do czerwca, siew wprost do gruntu, od kwietnia do czerwca.
Rozstawa: 30 – 40 x 20 – 30 cm.
Termin zbioru: od maja do września.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione, o odpowiednio wilgotnym podłożu.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Brassica oleracea L.
- Rodzaj rośliny:
- kalarepa
- Odmiana:
- Korfu F1
- Typ odmiany:
- bardzo wczesna
- Kolor zgrubienia:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przechowywania
- Dodatkowe cechy:
- odmiana mieszańcowa
- Waga:
- 0,5 g
- Producent:
- WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 21838
- Kod EAN:
- 5907745980664
- Kod producenta:
- PNS-W-KAL-KOR-0,5g