-
Waga: 7,5 g
Pietruszka korzeniowa Cukrowa
(Cena jednostkowa: 63,00 zł /100 g)
Cukrowa to wczesna odmiana pietruszki korzeniowej, przeznaczona do amatorskiej uprawy z siewu bezpośredniego, na stanowiskach polowych, w przydomowych ogródkach i na działkach. Roślina rozwija się w formie korzenia spichrzowego zwieńczonego bujną rozetą liściową, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw. Dla zapewnienia optymalnych warunków rozwojowych, po pierwszych wschodach, należy przeprowadzić przerywkę.
czytaj dalej...Odmiana Cukrowa wytwarza średniej wielkości korzenie, o jasnej, niemal białej barwie. Korzenie mają regularne, stożkowe kształty, silnie zwężające się ku dołowi, są wyrównane rozmiarowo, nie wykazują tendencji do deformacji oraz są pokryte, cienką i gładką skórą. Warzywo nabiera walorów konsumpcyjnych po około pięciu miesiącach od siewu. Uprawa może być prowadzona z siewu ozimego, rośliny wykazują się odpornością na niskie temperatury oraz dobrze znoszą zimowanie w gruncie.
Odmiana cukrowa jest uprawiana głównie z przeznaczeniem do bezpośredniej konsumpcji. Warzywo, zarówno korzeń, jak i nać, jest polecane jako składnik surówek warzywnych, do konsumpcji po termicznej, w formie włoszczyzny lub jako dodatek do sosów i zup, oraz jako surowiec na mrożonki. Nać, utrzymuje swoje walory również po zasuszeniu, i może być wykorzystywana w formie dodatku przyprawowego lub naturalnej dekoracji do potraw i posiłków.
Korzenie: średniej wielkości, osiągające długość wahającą się w przedziale od 14 do 17 cm, o regularnym, stożkowym kształcie, silnie zwężające się ku dołowi, wyrównane rozmiarowo, nie wykazujące tendencji do deformacji, pokryte cienką i gładką skórką, jednolite kolorystycznie, o białym wybarwieniu, miąższ o podobnej barwie, z łatwo dostrzegalną, żółtą otoczką walca osiowego, jędrnej i zwartej strukturze, aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do bezpośredniej konsumpcji, jako składnik surówek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, w formie włoszczyzny lub jako dodatek do sosów i zup, jako surowiec na mrożonki oraz do produkcji suszu, do przyprawiania, do dekoracji potraw.
Termin siewu: od marca do końca kwietnia, bezpośrednio na stanowiska polowe.
Rozstawa: 30 x 4 cm.
Termin zbioru: od sierpnia do końca października.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, w celach konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym zasobnym w próchnicę i zatrzymującym wilgoć, najlepiej w drugim roku po oborniku.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Petroselinum crispum
- Rodzaj rośliny:
- pietruszka
- Gatunek:
- korzeniowa
- Odmiana:
- Cukrowa
- Typ odmiany:
- wczesna
- Kolor korzenia:
- biały
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przyprawiania, do suszenia
- Dodatkowe cechy:
- odmiana ozima
- Waga:
- 7,5 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 05847
- Kod EAN:
- 5907617302341
- Kod producenta:
- 645
6 innych produktów w tej samej kategorii:
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: